8 Nisan 2013 Pazartesi

Sınıfın Başkanı: Ford Fiesta



   Bugün size bahsedeceğim otomobil yenilenen Fiesta. Fiesta 1976 yılında beri üretilmekte ve şuan satışta olan kasa ise 2008 çıkışlı 6. nesil Fiesta'nın makyajlanmış hali. Çok iyi satışlara sahip olan 6. nesil ( B sınıfı hatchback satışlarında lider ) yenilenen yüzü ile Clio IV ve Peugeot 208'e pazardan pay kaptırmamak niyetinde. Aslında yeterince iyi olan Fiesta makyajlanarak beni şaşırttı. Bu yüzden bu makyaja gerek var mıydı ve makyajlandı da ne oldu sorularına cevap bulmak için hemen test ettim. Testimize geçmemiz gerekirse test aracımız çok satacağına inandığım yeni 1.5 TDCI dizel motorlu versiyon. Ayrıca test modelimiz en üst donanım seviyesine ve manuel vitese sahip.






   Tasarım konusunda Fiesta zaten modern ve şık duruyordu. Makyajın şaşırtması da bu yüzden. Ancak fena olmadı diyemem çünkü o kadar çok Fiesta satıldı ki Fiesta görmekten sıkılmıştım :). Yeni Fiesta'ya geçecek olursak tasarım kesinlikle çok şık olmuş.  Özellikle ön tasarım çok sportif. Son model LED gündüz farları tabiki Fiesta'da da var artık :D. Arkada ise stoplar dışında değişen hiç birşey yok. Zaten arka tasarım hoş olduğu için pek birşey demeyeceğim ancak keşke biraz daha makyajını hissettirseydi. Sanka arka tarafın makyajı sanayide yapılan bir modifiye gibi olmuş. Yan tasarımda eskisi ile aynı. Yani makyaj sadece önde olmuş ancak araç zaten iyi olduğu için çok da sıkıntı yok bence :). İç tasarımda ise çok küçük değişiklikler var. Işıklandırmalar mavi renge çevrilmiş, cam açma düğmleri gbi küçük ergonomik sorunlar giderilmiş ve bazı krom süslemeler eklenmiş. Ayrıca Titanium donanım seviyesinde orta konsola piano black kaplama gelmiş.

Aradaki 7 farkı bulun ( zor geldi dimi :D)
   



Değişimle beraber çok dinamik bir görünüme ulaşılmış


Makyaj öncesi











Jantlar dışında değişen hiçbirşey yok






Titanium donanımla gelen piano black kaplama olmasa içeriden farkı anlamak imkansız

Işıklandırma rengi turuncu yerine mavi seçilmiş makyajdan sonra. Sony ses sistemi ise karışık gözüküyor.





   Performans konusunda eski Fiesta'nın motoru yetersiz kalıyordu. Yol tutuş özellikleri çok iyi olmasına rağmen zayıf motor keyfi törüplüyordu. Yeni Fiesta'da ise çok fazla değişen birşey yok. 1.5 TDCI ancak 70 beygir sadece 5 beygir artarak 75 beygir olmuş. 160 Nm olan tork ise 185 Nm'ye çıkmış. Büyük motor ne getirdi derseniz esneklik baya bir artmış. Daha az sıkıştırmaya sahip olduğundan motor daha rahat devir çeviriyor. Ayrıca 0-100 km's hızlanması fabrika verisine göre 14.8 sn olan hızlanma ise 13.5 sn ye çekilerek makul denebileccek hale gelmiş. Aslında B sınıfı bir otomobilden beklenecek performansı fazlasıyla verir hale gelmiş ancak Renault'un dizellerini görünce (1.5 Dci 90 beygir güce sahip) daha güçlü bir motor bekliyor insan Ford'dan. Yol tutuş ise aynen korunmuş ve bir Ford klasiği olarak hala sınıfının en iyisi. Keşke dizel motor biraz daha güçlü ( 80-85 beygir gibi) olsaydı da tam bir keyif aracı olabilseydi. Ancak yinede sınıfının en zevkli sürüşe sahip otomobili Fiesta'dır bence. Eleştirilen elektrik destekli direksiyonun tepkileri ise daha net hale gelmiş.



Dirseklik güzel ama standart olmalıydı
   Konfor konusunda ise iyileştirmeye gidilmiş. Süspansiyonların sertliği çok değişmemiş olsa da darbe emişi çok iyi hale getirilmiş, çok daha tok bir his elde edilmiş. Ayrıca süspansiyonlar daha sessiz çalışır hale gelmiş. Koltuklar da ise bir değişim yok aynı şekilde rahatlar ve orta düzeyde sarıyorlar sürücüyü. Yol sesi ve rüzgar sesi konusunda da iyileştirmeye gidilmiş. Zaten iyi olan yatılıtım geliştirilerek B sınıfı sınırlarını aşmış hatta premium C sınıfı otomobiller seviyesine getirilmiş. Motor sesi ise o kadar az ki benzinli mi dizel mi diye düşünüyor insan. Dirsekliklerin konumu başarılı. Ancak dirsekliğin sadece Titanium pakette olması eksi bir puan. Ön tarafta iç hacim geniş olsa da arka tarafta hacim az. Ayrıca arka koltuklara pek rahat denilemez.



Diz mesafesi sınıf sınırlarının kıl payıda olsa içinde




   Kullanım kolaylığı konusunda ise pek fazla değişim yok. Saklama alanları yetersiz. Göstergeler çok şık ve okuması kolay. Yol bilgisayarının kullanımı ise basit. Ancak yol bilgisayarı ekranı alışıldığı gibi göstergelerin arasında değil orta konsolun üstünde. Bence bu dikkat dağıtan bir özellik. Standart müzik sisteminin yerleşimi biraz farklı ve kullanımı alışkanlık istiyor ama Titanium donanım ile gelen Sony ses sistemi ise çok karışık her yerinde küçük düğme var baya bir alışkanlık istiyor :).Klima kontrolleri ise başarılı. Debriyaj pedalı ise yumuşak ve kavrama hissi başarılı. Oturma pozisyonu ise sınıfının en iyisi bence. Yere yakın hissettiriyor. Bagaj hacminde ise sınıf standartları 275 litre ile sınıf standartlarında. Koltuklar asimetrik olarak katlanabiliyor. Baya bir dışarıda olan aynalar sayesinde ise aracın nerede bittiğini kestirmek çok kolay, şehiriçi manevraları baya bir rahat.

Türkiye pazarına neden hala getirilmediğini bir türlü anlamadığım Fiesta Sedan





Arka koltuklar için 12V çıkış: İnce bir düşünce













   Güvenlik konusunda ise Ford'u hep eleştiririm. Tamam kabul Ford Fiesta'nın 5 yıldızı var ancak Türkiyede satılan Fiesta'ların çoğu 3 yıldızı ancak alır.Çünkü normalde en üst donanımda bile sadece 2 hava yastığı var ve ESP yok. Güvenlik donanımlarını ek paketlerle almanız gerekiyor ve bu paketle birlikte araç 5 yıldız seviyesindeki donanımlara kavuşuyor. 1.250 TL olan bu paket bence çok saçma bunlar zaten standart olmalıydı. Ayrıca 2.750 TL vererek Techno paket aldığınızda ise son zamanların modası olan aktif şehiriçi güvenlik sistemi* geliyor ve şehiriçinde kaza yapmanızı engelliyor. Ancak takdir edilmesi gereken ise Ford'un bu Fiesta'nın yeni! Fiesta olduğunu idda ettiğinden dolayı yeniden Euroncap testine sokması ve yeni testin sonuçlarının çok daha iyi gelmiş olmasıdır. Frenler ise çok başarılı ve fren hissi iyi ayarlanmış. Genel olarak güvenlik konusunda Fiesta başarılı olsa da önemli güvenlik donanımlarını standart sunmaması çok saçma geldi bana.



   Donanım konusunda ise 2 seviyeye sahip olan Fiesta Trend donanımına çok cimri davranmış. Özellikle filo araçlarında kullanılan bu donanımda neredeyse hiç birşey yok. Tek beğendiğimiz özellik ise Aux ve Usb girişinin standart olması. Üst donanım olan Titaniumda çok zengin denemez. Ford donanım konusunda da size ''paket alırsan veririm'' diyor. Yokuş kalkış sistemi için güvenlik paketi, Anahtarsız çalıştırma için Techno paket almanız, standart donanımla farkım olsun ses sistemi iyi olsun derseniz Sony ses sistemi içinse 1.800 TL civarında ödemeniz lazım. Ses sistemi çok kaliteli ve Bluetooht bağlantısına sahip ancak çok pahalı, birçok marka bu paraya navigasyon veriyor.  İlginç bulduğum donanım ise ön cam ısıtma sistemi. Yine techno paket ile gelen bu donanımla ön camın içinde bal peteği görünümünde bir yüzey oluşuyor. Alışana kadar biraz göz yorup dikkat dağıtacaktır. Şahsen ben böyle bir ön cam istemezdim.Ayrıca donanım konusuna çok öenmli bir ekleme yapmam gerikiyor. Şubat ayından sonra üretilen bütün modellerde standart olan MyKey özellikli anahtarlar Fiesta'nın aile otomobili ve genç otomobili olduğunu vurgulayan bir donanım. Şöyleki bu MyKey donanımını ayarladığınız zaman arabayı başka birine verdiğiniz zaman anahtar MyKey özelliğini devreye sokuyor ve sizin belirlediğiniz sınırlamaları yüklüyor araç. Bu sınırlamalar hız sınırından tutunda müzik sisteminin ses seviyesi sınırlamasına hatta emniyet kemeri uyarısı seviyesine kadar sıkı bir paket. Bu sayede arabayı birine verdiğiniz zaman aklınızın kalma olasılığı azalıyor Özellikle ebeveynleri çok mutlu edecek bir donanım.



   Kalite konusunda ise sınıfının üst seviyesinde. Özellikle işçilik konusunda. Eski turuncu ışıklandırma yerine gelen mavi ışıklar kalite hissini arttırıyor. Ses sisteminin kalitesi yeterli. Ek olarak alınan Sony ses sistemi ise tek kelime ile mükemmel. Klima ise normal seviyede.


Aslında Fiesta' nın tasarım olarak tek farklı olduğu kısım burası: Kaput,farlar ve ön tampon




   Eğlence faktörüne gelirsek bu aracın kullanımı önce de dediğim gibi sınıfının en iyisi. Yol tutuşu çok iyi ayrıca motorun esnekliği gayet yeterli. Ayrıca Sony ses sistemi ile de tamamen dünyadan kopabilirsiniz. Ancak ben bu arabayla sakin kullanımlardan çok performanslı kullanım yapmanızı tavsiye ederim, hani derler ya '' araba hak ediyor.'' Ama makyajdan sonra artan konfor da sakin sürüş isteğinize cevap verebilecek seviyede.



   Sorunsuzluk konusunda ise makyajdan önceki kasa pek iyi bir itibara sahip değildi. Kronik olarak direksiyon kutusu problemine sahipti. Ayrıca bagaj bölgesinden de su alma şikayetleri yaygındı. Ayrıca özellikle 2009 ve 2010 modellerde boya problemi yaygındı. Ancak Ford'dan direksiyon kutusundaki sorun yapan parçaların değiştiğini öğrendim. Boya kalitesi de artmış. Her ne kadar bir önceki Fiesta'da bazı can sıkan sorunlar olmuş olsa da makyajlı aracın en büyük avantajı bir önceki modelde olan sorunların tüketiciler tarafından fark edilerek düzeltilmiş olmasıdır. Bence Ford Fiesta'da sorun çıakrakn birçok bölümü düzeltmiştir. ( umarım :) ) Ford'ların yetkili servisleri konusunda ise birçok Ford kullanıcısı şikayetçi. Hatta makemelere taşınan şikayetler var. Dikkat etmek gerekiyor bence. (Tabi buradan yanlış bir anlam çıkmasın bütün Ford servisleri için söylemedim tabiki iyi olanlarda var sadece fazla şikayet duyduğum için belirttim.). Dizel Fiesta'nın bakım aralıkları ise 15.000 km



   Maliyet konusunda ise Fiesta 31.750 Tl'den başlayan (1.25 lt benzinli motor, baz paket) Ford başlangıç paketi için sınıfının en pahalısı. Dizellere baktığımızda ise 40.000 TL'den başlıyor. Kullandığımız bütün ek paketlere sahip versiyon ise 44.500 TL. Bu fiyat bence bir B ideal (örneğin benzer donanımdaki i20 46.000TL Clio IV 44.000TL civarında.) Servis ücretleri ise 300 TL ile 400 Tl arasında bir başlangıç fiyatına sahip. Bence biraz fazla olan bu fiyata artık birşey diyemiyorum çünkü bütün markalar anlaşmış gibi fiyatı bu düzeylere çekmiş durumda ne yazıkki. Yakıt tüketimine geldiğimizde ise fabrika verisi olarak 3.7 lt verilmiş. Ben ise hafif bir trafikte, 1.000 km rodajı tamamlamamış araçta (biraz da sert kullanarak) 6lt civarında bir tüketim yakaladım ancak zamanla bu tüketimin biraz da sakin kullanımla 4.5- 5 lt civarına ineceğinine eminim.



   Bu arabayı kimler alır? Bu arabayı küçük otomobil seven bayanlar, genç çiftler ve 3 nüfuslu aileler, gençler, küçük ancak sürüşüyle büyük bir otomobil isteyenler, spor tatlara sahip ancak ekonomiden ödün vermeyen bir otomobil isteyenler, B sınıfı otomobil isteyen ancak kaliteden fazla ödün vermek istemeyenler, yol tutuşu isteyen ancak konfordan fazla vazgeçemeyenler, ikinci el değerine önem verenler, şehir için gğvenlik sistemi gibi aktif güvenlik donanımına önem verenler ve her ne kadar çok farklı ve teknolojik donanımı yüksek B sınıfı otomobil çıkmış olsada '' ben geleneksel birşey arıyorum'' diyenler Fiesta'yı tercih edecektir. Ayrıca düşük tüketimi, alım maliyeti nedeniyle bu Fiesta'da makyaj öncesi Fiesta gibi filollar tarafından sıkça tercih edilecektir.



   Ben bu arabayı alır mıyım? Benzinlide evet ancak dizelde hayır. Özellikle yeni Fiesta ile gelen 1.0 litrelik Ecoboost motor benzinli alacağım zaman kafamı direkt çelecektir. Ayrıca bence B sınıfı otomobiller içinde bile kalitesi ve sürüşü ile farklı bir klasmana sahip. Her ne kadar B sınıfnda birçok farklı ve güzel seçenek olsa Fiesta ilk tercih olacaktır. Ancak bence dizel motor yenilenmesine rağmen bu sürüş özelliğindeki bu otomobile yakışmıyor. Tamam kabul B sınıfı için yeterli ama Clio'da B sınıfı fakat daha performanslı. Bu yüzden dizel alacak isem sürüş konusunda her ne kadar Fiesta kadar iyi olmasa da Renault Clio fakat benzinli alacak isem düşünmeden Fiesta derim.

Fiesta'nın önümüzdeki aylarda satışa sunulması planlanan performans modeli : Fiesta ST



   (Ayrıca belirtmeden geçemeyeceğim daha da iyi seviyeye getirilen yol tutuş ve sürüş özellikleri nedeniyle önümüzdeki aylarda piyasaya sürülecek Fiesta ST modelini heyacanla bekliyorum :D)

Not: Test yazımdaki tasarımla ilgili eksikliği fark eden ve MyKey konusunda beni uyaran Forumdonanım'dan 207m nickname'li arkadaşa buradan tekrardan teşekkür ediyorum. Kendisine selam olsun :). Hala gözümden kaçan birşey varsa Fiesta kullanıcılarının yorumlarını bekliyorum :)


   







  



   



  





  



  



  

25 yorum :

  1. İşçilik kalitesinde sizinle aynı fikirde değilim maalesef.

    YanıtlaSil
  2. İşçilik ve malzeme kalitesi bana göre de vasat bir araç. Bir Polo Değil.

    YanıtlaSil
  3. Sizin görüşülerinizdir saygı duyarım :). Ancak kesinlikle katılıyorum bir Polo değil Polo B sınıfının malzeme kalitesi ve işçilik standartlarını belirleyen bir araç nerdeyse

    YanıtlaSil
  4. İncelemenizi beğendim, diğer incelemelerinizi de göz önüne alırsak; arka diz mesafesi ve bagaj hacmi olarak polo, clio ve fiesta arasında hangisi daha iyidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelike incelemeyi beğenmenize sevindim. Aslında Clio,Fiesta Polo üçlüsü ile ilgili birçok karşılaştırma sorusu aldığım için ay sonunda genel bir karşılaştırma yazacağım fakat kısaca sorularınıza cevap vermek gerekirse
      Polo Bagaj Hacmi: 280
      Clio Bagaj Hacmi:300
      Fiesta Bagaj Hacmi:275

      Yani Clio daha iyi durumda. Diz mesafesi konusunda ise Clio ve Polo yakınlar fakat Polo'nun arka yan camları daha büyük olduğu için daha ferah bir hissi var. Fiesta içlerinde en zayıfı

      Sil
  5. Okan bey,1.6 pws şanzumanı deneme şansınız oldu mu?Bu şanzuman hakkındaki düşünceleriniz ne acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazıkki henüz test edemediğim için yorum yapamayacağım. Ancak bu konuda çok fazla soru aldığım için en kısa zamanda bu aracın testini gerçekleştireceğim ve buraya ekleyeceğim

      Sil
  6. Okan Bey merhaba;Ford Fiesta 2013 1.6 powershift şanzıman araç almayı düşünüyorum fakat yetkili satıcılarda Trend versiyonu var,Titanium versiyonu gelmesinin uzun süreceğini söylüyorlar ve aradada ciddi bir fiyat oynaması var bu iki versiyon arasındaki farklar nelerdir Trend versiyon almam bana çeşitli handikaplar yaşatır mı?Simdiden tesekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özgür Bey

      Eğer imkanınız varsa Titanium donanımı beklemeniz faydanıza olur bence. Zira Trend donanım yazıda da belirttiğim gibi çok boş. Hatta sadece Titanium donanımla yetinmeyip Güvenlik Paketi'nide kesinlikle almanızı öneririm çünkü güvenlik konusunda Trend donanım ve Titanium donanımda sunulanlar yetersiz kalıyor. Saygılarımla

      Sil
  7. MERHABA;
    Ben Temmuz 2013 fiesta aldım ama bu aralar canımızı sıkan birşey var arabanın içinde ses geliyor bu ses için gittik servise normal olduğunu sölediler..bence normal olmaması lazım o kadar para veriyorsun ve yeni araba alıyorsun böyle sorunla karşılaşıyorsun ..size bu konu hakkında hiç şikayet geldi mi ? siz ne önerirsiniz geri verip başka mı alsam çok kararsız kaldımm aslında arabamı çok beğeniyorum ama o ses beni deli ediyor ...melisa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle aracnızı hayırlı olsun. Bu ses konusunda makyajdan önceki modellerde topidodan tıkırtı şikayeti duymuştum ancak 2013 modellerde ilk defa sizden duydum sanırım yeni yeni yayıldığı için çok şikayet gelmedi. Sizi anlayabiliyorum çünkü bende 2011 Auris kullanıyorum ve C sınıfı bir otomobil olmasına rağmen 7. ayından itibaren torpidodan ses gelmeye başladı. Birçok farklı yöntem sunanlar olsa da o sesi tamamen kesmenin bir yolu henüz yok ne yazıkki. Eğer çok kafanıza takıyorsanız satın diyeceğim fakat bende sizin gibi aracımdan memnunum tek şikayetim bu o yüzden ses gelmeye başlayınca müziği açıyorum tek çözümüm bu :)

      Sil
  8. Merhabalar,

    Yaklaşık 1 aydır sıfır aldığım 2013 fiesta 1.25 trend benzinli kullanıyorum. 1300 km yaptım. Olumlu kısımları zaten belirtmişsiniz. Benim araçla ilgili 2 şikayetim var.
    1- 1976 dan beri üretilen ve 6. nesil ile piyasada olan araçta halen direksiyon kutusu problemi var. Durağan vaziyette çevirdiğinizde direksiyondan kat-kut sesler geliyor.
    2- Araç devri arttığı zaman, zorlandığında klima devreden çıkıyor. Bu nasıl bir sürüş konforu anlamış değilim. Uzun yol eziyet olmaya başladı.

    Bilginize...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle aracınız hayırlı olsun. 1.25 i kullanmadığım için yorum yapamadım. Direksiyon kutusunda ise bazı parçaların değiştiğinden bahsettiler ancak hala problem olması ilginç gerçekten. His ve tepki olarak çok iyi olmasına rağmen ses sorununun devam etmesi çok kötü. Klima konusunda ise sanırım zaman zaman motorun performansı araca yetmiyor. Ancak gene de bu özelliği bir düğme ile devre dışı bırakılabilmesi gerekirdi. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu aracı düşünen kişilere yardımcı oldunuz

      Sil
    2. aynı sorun sıfır arabamda 1. ayında 300 km de bende de çıktı.direksiyon mafsalı değiştirildi.ses bitti.bende ki diğer sorunlar kapıları ancak sert çekersen kapanıyor.servis normal diyor.müzik sisteminin sesi birden artıp birden azabiliyor.(tek basıp artırırken ya da azaltırken)

      Sil
  9. Merhaba arkadasim öncelikle ben yazini sonuna kadar okudum. Fikrim biraz değişti sana daha detayli sorularim var aslinda. Yazinda bahsettiğin guvenlik sistemi Polo da varmıdır. Şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polo'da bahsettiğim sistemlerin çoğu (ESP hariç) standart

      Sil
    2. Çok özür dileyerek bir düzeltme yapmak istiyorum. Ne yazıkki güvenlik konusunda da Polo aynı durumda ve Fiesta gibi ek olarak satılan bir güvenlik paketi yok.

      Sil
  10. 1.5 dizel 2013 fiestam 75 km/sa lik hızı geçince 5. vitesi istiyor.yakıt ortalamam 3bin km de şehir içinde 7.2 l/100 km,şehir dışında 6.4 lt/100 km .aracı 5. vitesle 80 km/sa hızı geçmeyecek şekilde sürersen 5lt/100 km ortalamayı yakalayabilirsin.ancak bu da en azından benim değil araçtan zevk almak,canımı sıkan bir durum.

    YanıtlaSil
  11. 3 aylık sıfır araç direksiyondan ses gelmeye başladı ford müşteri hizmetlerinin verdiği cevap bu konuda mühendislerimiz saha çalışması yapıyor. Yani makyajlı kasa olmasına rağmen direksiyon problemi çözülmemiş.

    YanıtlaSil
  12. makyajlı kasa 2013 modellerde direksiyon sorunu halen devam etmekte.

    YanıtlaSil
  13. ;Aralık ayı içersinde fiesta almayı planlıyorum sizce dizel mi mantıklı yoksa powershift mi arasında kaldım karar veremiyorum yılda 10-15 bşn yaparım en fazla yol olarak teşekkür ederim -------Şenay Aygün

    YanıtlaSil
  14. Ford fiesta'nın bir çok motor seçeneği mevcut. Siz sadece sanki tasarımını incelemişsiniz motor seçeneklerine gçre yakıt tüketimini merak konusudur. Sizlere Ford fiesta 1.0 GTDi 1.0i EcoBoost'un yakıt tüketimi hakkında bilgi vereyim. Ford fiesta 1.0 GTDi 1.0i EcoBoost Yakıt tüketimi

    YanıtlaSil